tiistaina, kesäkuuta 09, 2009

Suomalaista muotitietoutta ja pissaava ruotsalainen

Suomalaisissa ja ruotsalaisissa on eroja. Sekä hyvässä että pahassa. Viikonloppuna Tukholman NK:ssa kuljin kahden suomalaispariskunnan perässä (Tai ei ne mitään suomalaisia olleet! Turgulaisia ne oli!) ja kuuntelin keskustelua muodista. "Kyll näil o iha eri maku ku Suames..kattogaa ny tätägi!" totesi liian lyhyisiin kivipestyihin Tarjoustalon farkkuihin pukeutunut trendipelle varsinais-Suomesta ja piteli kädessään Gantin paitaa, joka oli väriltään jotain muuta kuin musta. Niinpä...

Mutta yhdistäviäkin piirteitä löytyy. Sunnuntai-iltana odottelimme parin suomalaiskaverin kanssa keikan alkua Tukholman stadionilla. Edessämme oli neljä noin 25 -vuotiasta ruotsalaiskaveria. Koska odottelu seisten väenpaljoudessa kesti tovin, iski yhdelle ruotsalaispojista tarve virtsata. (Amatööri!) No, jos menet lavan edestä stadionin takaosaan tarpeille hieman ennen keikan alkua, niin voit olla varma, että solidaarisuus ei ole vallitseva teema kun yrität palata takaisin tontillesi. Hädänalainen ruotsalainen tiedosti tämän. Senpä takia kaveri alkoi kuumeisesti etsiä pulloa, johon tehdä tarpeensa keskellä väkijoukkua. Muuten ihan hyvä idea, varsinkin jos ei kärsi rännikammosta, mutta nykyään keikoilla myytävistä juomapulloista otetaan korkki pois turvallisuussyistä. Ja koska ylimääräistä korkkia ei löytynyt, niin kaveri luopui ajatuksesta. Kuitenkin vain keksiäkseen hieman ennen keikan alkua paljon paremman idean. Koska hätä ei helpota muuten kuin pissaamalla, niin vaihtoehdot olivat vähissä. Niinpä svante kaivoi jostain ohuen pakastepussin kaltaisen muovipussin ja laski lastinsa tähän itsetehtyyn avannepussiin. Ongelma ei kuitenkaan ollut 100%:sti ratkaistu. Kukaan muu yleisöstä ei yllättäen halunnut koskea avannepussiin. Ei varsinkaan sen jälkeen kun pussissa havaittiin selkeä vuoto, joten pussin siirtäminen esim. lavan ja yleisön välissä olevalle alueella ihmisketjua pitkin ei onnistunut. Niinpä svante laski avannepussin tartaanille, laittoi muutaman löytämänsä sanomalehden sen päälle ja kruunasi rakennelman pahvikyltillä, jonka päälle kävi seisomaan. Problem solved! Kiitettävästi kaveri seisoi kusisessa paikassa lähes koko keikan ajan. Hieman ennen kuin Springsteen tuli lavalle kääntyi pissapoika meihin päin, nosti vasemman jalkansa ja osoitti lahkeessaan olevaa pissanoroa huutaen "Finnarna, titta!". Ehkä hän tiesi, että Suomessa lähes jokainen mies on joskus kussut housuunsa, yleensä kaljapäissään, ja haki toverillisuutta suomalaispekoista. Suuri emotionaalinen aalto ei kuitenkaan virrannut läpi fyysisen olemuksemme tämän skandinaavisen kumppanuuden seurauksena. On sitä nimittäin paskahousujakin nähty vuosien varrella. Repikää siitä ruotsalaiset!

Mutta palataan vielä niihin eroavaisuuksiin. Muuten niin liberaalissa Ruotsissa on voimassa kieltolaki, Suomessa ei. Ei enää. Yritin ostaa Arlandasta pullon viiniä tuliaiseksi. Ei onnistunut. EU -maahan matkustaville ei kuulemma saa myydä alkoholia. Näin sanoo Systembolaget. Henkilökohtaisesti kannatan mm. alkoholiveron nostoa enkä ole tuomassa kaikkia alkoholijuomia maitokauppoihin, mutta rajansa holhoamisellakin! Ei mennyt kansankodin kieltolakin allekirjoittaneen kaaliin, ei.

Alla vielä tunnelmapaloja Springsteenin ja the E Street Bandin ehkä viimeisestä yhteisestä Ruotsin keikasta.



Ei kommentteja: