sunnuntaina, joulukuuta 20, 2009

Komposiittia vai kehitysapua?

Viisi. Niitä on yhteensä viisi. Suurin osa vielä alle kouluikäisiä. Nuorin vasta syö ja paskantaa. Vanhin laskee yhteen ja lukee. Kaikki tärkeitä taitoija elämän polulla. Nuo neljä kun osaa, niin voi päästä vaikka rahoitusalalle töihin sitten isona.

Mutta tuleehan se joulu kalliiksi kun on viisi kummilasta. Viime viikolla tehdessäni listaa kenelle on vielä lahja ostamatta, alkoi ahdistaa. Rahan menoa ei voi estää. Kun nyt kummilapsia hemmotellaan niin mistä säästetään. Ehkä tänä vuonna ei ole varaa ostaa namibialaiselle Zulu-pojalle lammasta tai hondurasilaiselle Zara-tytölle koulukirjoja. Onhan ne pärjänneet tähänkin asti hyvin ilman...Kyllä sitä joutuu oikeasti laskutikkua käyttämään, kun kaiken huippuna yksi viisivuotias miehen alku haluaa lahjaksi komposiitti-lätkämailan. Isänsä mukaan kolmellakympillä saa. Kummisedän empiiristen havaintojen perusteella ei alle satasella lähde. Ei ainakaan Helsingin keskustasta. Ja Helsingin periferioiden ostoshelvetteihin Jumboon, Selloon tai Omppunhan meikäläinen ei astu. Ei jouluna, saatikka sitten muulloin.

Mutta ehkä joustan ja lahjoitan perinteiset nyytit myös kehitysmaiden lapsille. Ja joustankin. Komposiitilla tuetaan kotimaista mailanvalmistusta, tai jopa kiinalaista, ja toisenlaisella lahjalla köyhän maan lasta opin polulla. Jos on varaa lähteä tammikuussa golfaamaan Etelä-Afrikkaan vajaaksi kahdeksi viikoksi, niin kyllä jostain pitää raapaista ne massit kaivoon, kuokkaan ja koulukirjoihin. Ihan vaan periaatteesta. Myönnetään.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mihin sä sinkkumiehenä sitä rahaa tarvit? Et mihinkään! Kunnon lahjat vaan kaikille. Eikä sun ehkä kannattais myöskään unohtaa sun tulevien lastesi kummeja... MinkkiP

Anonyymi kirjoitti...

Asiallista kommentointia jo syntynyt provosoivan kirjoituksesi johdosta... Muista, siitä mailasta puhutaan vielä silloin kun poika tekee ensimmäisen maalinsa NHLssä. Toisin on sun Tiger of Sweden tyylivyön osalta, keskustelu siitä taisi jo päättyä. Ja se vyö taitaa olla myös aika paljon kalliimpi. Ja se maila on 35 EUR. Ai niin, mehän sovittiin, että käyn sen itse pojalleni ostamassa, maksat sitten sen mulle. Paketoinko myös...?

Hanna Kopra kirjoitti...

Itse arvostaisin paljon sitä JOS ja kun lasten Tärekät Aikuiset ja kummat tädit antaisivat vaikkaaaaa… Candel light dinner -opastusta ja viikonloppu tenniskurssin, opettajan tietenkin asiantuntevat itsensä.

sukulais-prepe kirjoitti...

Anonyymi, kuka olet? Olemmeko sukua? Joo, laita pakettiin vaan.

Norppa kirjoitti...

Apua, multa on jäänyt tää postaus huomaamatta. KYLLÄ - myös tulevien lasten - tulevia kummitätejä on hyvä muistaa. Sillähän ne omien lasten lahjat pedataan! Ei kukaan osta omalle lapsille hienoja ja kalliita lahjoja, jollei siihen nurkkaan ole jollakin tavalla ajettu - esim. aikaisempien vuosien lahjonnalla.
Ja tuo lahjajutut on vähän kimurantti homma.. Tuskin kukaan haluaa että lahjoista tulee pakkopulla ja väkisin muistaminen. Itse olen sitä mieltä että "Muuten vaan" -lahjat ja "koska haluan" -tapaamiset ovat niitä parhaita. Silloin aikuinen oikeasti haluaa viettää lapsen kanssa yhteistä aikaa, ja vaikka siinä ei tehtäisi muuta kuin heitettäisiin kiviä lammikkoon, niin se todennäköisesti korvaa kiiltävän barbilaukun tai muovisen kuorma-auton, josta seuraavina vuosina annetaan vain se kokoa isompi, ja isompi ja isompi..
Tietysti, jos oma kummipoikani (joka tänä vuonna sai laadukkaan kalastuslaukun ja uistimia) toivoisi 35 euron komposiittimailaa niin ehkäpä yrittäisin pärjätä etelä-afrikassa pienemmillä juomarahoilla..