tiistaina, joulukuuta 30, 2008

Ortopediaa ja Oliviaa

Kävin näyttämässä polveani tänään Dextrassa. Eturistiside vaikuttaa olevan kunnossa eikä röntgenissäkään näkynyt mitään epäilyttävää. Oma diagnoosini siitä, että ristisidehän voi olla poikki, koska siirrännäisenä siinä ei ole tuntoa ja siksi en ole sitä huomannut veti ortopedin hiljaiseksi. Mies tuijotti hetken seinään ja haki sanoja. "No voihan sen tietysti noinkin päätellä, mutta kyllä kaikki ne tapaukset, joissa leikattu ristiside on mennyt poikki, ovat olleet kivuliaita." ("Ok, mä olen pankkiiri ja sä ortopedi. Parempi että sä teet sen diagnoosin. Myös finansseista...".) Sain ohjeeksi käyttää polvea kivun sallimissa rajoissa. Polvi tuntuukin jo selkeästi paremmalta. Hyvä homma! Olin tässä viikonlopun synkimpinä hetkinäni jo ajatellut, että kaikki minulle tärkeät liikkumisen lajit kuuluvat nyt menneisyyteen ja edessä on vain enää lopun odottaminen ja hidas rappeutuminen.

Odotellessani ortopedin vastaanotolle röntgenkuvien oton jälkeen sattui käteeni Olivia, lehti yli 40-vuotiaille naisille. Koska omassa elämässä on nyt matalapainetta, niin luin sivulla 106 olleen artikkelin psykosomaattisista oireista. Eli siitä miten sairauksilla on sielullis-ruumiillinen yhteys. Jonkun sairauden tai kivun selittävä tekijä voi olla esimerkiksi stressi tai tunne-elämässä tapahtuneet muutokset. Artikkelissa oli kymmenkunta ohjetta miten välttää psykosomaattisia oireita. Itkeminen oli yksi, koska jos pahaa oloa ei pura itkun kautta niin kroppa reagoi siihen jollain muulla tavalla. Tunnetilat ovat siis koko kehon tiloja. Toinen mieleen jäänyt neuvo oli säännöllinen liikunta ja terve ruokavalio (litannia omegakolmosia ja muita entsyymejä ja vitamiineja ). Mutta paras kaikista oli "Järjestä tyttöjen ilta!". Siis mää vai? Tyttöjen ilta! Oliko tämä neuvo nyt yleismaailmallinen ja sukupuolesta riippumaton? Jos järjestän sellaisen, niin olenko yli 40-vuotias nainen? Ja sitten tietysti tärkeimpänä on se ketä sinne pitäisi kutsua? Entisiä tyttöystäviä? Vai äiti ja muut suvun tytöt? Vai pelkästään Loimaan Norppa ja Minkki P? Olen ymmälläni. Mutta onneksi polvi on paranemaan päin, joten pääsen puurtamaan ohjeen kaksi parissa. Eikä tuo ohje yksikään ole ihan tuntematon. Kumma juttu muuten, että alkoholia ei suositeltu lainkaan...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Mä ilmoittaudun! Pienenä korjauksena - mun käsittääkseni Olivian kohderyhmä on kolmekymppiset naiset. Se Jade on sitten vähän kypsemmälle kauralle.