keskiviikkona, kesäkuuta 25, 2008

Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty

Saavuin aamulla noin kello 8.30 töihin. Edessä oli kiireinen aamupäivä. Outlookin task -lista oli melko täynnä ja iltapäiväksi piti lähteä pelaamaan asiakkaan kanssa golfia Kirkkonummelle. Olin varustautunut golf-henkisesti beigen värisiin housuihin, huutavan kirkkaaseen vihreään Peakin verryttelyasun takkiin sekä Adidaksen Superstar -tennareihin. Kello 9.00 kännykkäni soi.

- Jaakko tässä (Jaakko = asiakas). Ollaan aloittamassa. Missäs päin sinä olet?
- Öö...tota....(ei v...u, v....u, ei s....tana ajattelin. Olin totaalisesti unohtanut esimieheni minulle nakittaman presentaation.). Mihinkäs aikaan piti aloittaa?
- Niin yhdeksältä aloitellaan ja sinun esityksesihän oli "Mistä tuottoa korkomarkkinoilta?" (niille tiedoksi, jotka eivät allekirjoittanutta tunne: on korkomiehiä, jotka tietävät koroista ja on osakemiehiä, jotka tietävät osakkeista. Prepe on jälkimmäisiä, joten ko. aihe vaatisi hieman valmistelua)
- Tuota nyt on kyllä sattunut todella ikävästi, mutta en ole päivittänyt kalenteriani. Olen erittäin pahoillani. Olisiko mahdollista, että tulen kello kymmeneksi?
- Juu. Kyllä se käy. Me keskustellaan hallituksessa muista asioista ennen sitä.
- Ai niin. En ole sitten ihan pukeutunut asianmukaisesti eli pikkasen on kevyt varustus.

Olin pelastautunut noin tunniksi. Kysymys kuuluikin mistä loisin maailmaasyleilevän näkemyksen koroista? Olin unohtanut koko homman ja taustatyöhön oli aikaa pari minuuttia. Ei auttanut muuta kuin yhdistää Sibeliuksen ja Milli Vanillin tekniikat. Säveltäminen ja kopioiminen. Mistään laittomuudesta ei kuitenkaan ollut kyse, koska käytössämme on jatkuvasti päivitetyt markkinakatsaukset, joita on tarkoitus hyödyntää asiakastapaamisissa. Hirvittävästi taustatukea näkemyksenottamiselle ei kuitenkaan tullut korkodeskistä jolla oli joku hemmetin sisäinen palaveri tuntemattomassa paikassa. Ilmeisesti top secret kun kukaan paikalla olijoista ei tiennyt mistään mitään. Oli siis pakko pärjätä kansantaloustieteen B-oppimäärällä, omalla työ- ja elämänkokemuksella sekä sillä mitä äidinmaidossa oli saanut. (Ja se ei korkomarkkinoiden osalta ollut paljon. Sori vaan mutsi, mutta fakta on fakta.)

Sain neljän kalvon rungon rakennettua melko nopeasti. Ja ihan substanssikamaa. Sitten yritin siirtää toisesta esityksestä kalvoa esitykseeni ja PIM....!!!! Powerpoint meni jumiin. Oli pakko sulkea ja aloittaa alusta. Kun esityksessäni oli kaksi sivua lisää niin...PIM!!!! ja taas jumissa. Kyllä, huusin naisen sukupuolielimen ei-lääketieteellistä nimitystä useaan otteeseen. Se saamarin powerpoint teki saman homman vielä kolme kertaa. Pelkän kopioimisen lisäksi jouduin säveltämään vielä asiakkaalle räätälöidyn sijoitusesityksen josta, vaikka itse sanonkin, moni korkomies olisi kateellinen. Lopulta sain koko presentaation valmiiksi. Kello oli noin 9.40. Onneksi printteri toimi ja sain printattua esityksen (15 sivua rautaista asiaa niin sijoittajille kuin asuntovelkaisillekin...miksei myös kansantaloustieteen oppikirjoihin ja Kauppalehden kolmossivulle). Tapaaminen ei suinkaan ollut keskustassa joten siirtymiseen varattu aika jäi varsin minimaaliseksi. Juoksin ulos toimistolta. Olinhan sporttisesti pukeutunut. Ja pääsin keltaisella valolla varustetun Priuksen kyytiin. Kuski ei ollut paikallisia. Ei tietenkään. Ei tänään. Ei juuri nyt. Eikä kielitaidossakaan ollut vielä kehumista. Osoitteen tavaamiseen menikin mukavasti aikaa plus valittu reitti oli...no: Perille päästiin. Ja hyvin kaveri pärjäsi. Ei siinä mitään. Kello oli tasan kymmenen kun astuin asiakkaan toimistoon sisään.

Miten itse esitys sitten meni? Aika putkeen. Kehuin Putinia Mugaben kaltaiseksi valtiomieheksi, joka tosin pitää inflaation paremmin kurissa ja vertasin Enronin tilintarkastajia hiihtoliiton miehiin. Asuntojen hintojen kehitykseen en puuttunut ja jätin puolupolitiikan esityksen ulkopuolelle. Kaikkiin kysymyksiin vastasin eikä lisäkysymyksiä tullut. Tilaisuus oli rento ja minulla paskat housuissa jo ennen tilaisuuden alkua, mutta sitä ei päällepäin huomannut. Ehkä kirkkaan vihreä verryttelyasun takkini, jossa luki suurilla valkoisilla kirjaimilla "PEAK" ei luonut kuvaa perinteisestä pankkimiehestä, mutta laitoin sen kesän piikkiin. Hyvät lomat toivoteltiin ja kovasti kiiteltiin hyvästä esityksestä. Niin se vain on, että pakon edessä ihminen näyttää yltävän suorituskykynsä äärirajoille tai jopa niiden yli. Ja myönnettävä se on: Hyvin valmisteltu on puoliksi tehty.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ja miten se golf sitten meni?

Anonyymi kirjoitti...

pistä rapska tulemaan!

- fog

Hanna Kopra kirjoitti...

Aika tosi jeeees. bd

Norppa kirjoitti...

Lukeeks Jaakko blogeja?

Anonyymi kirjoitti...

Nimi muutettu. Ja tuskin lukee. Sen verran mullakin on itsesuojeluvaistoa.