lauantaina, elokuuta 30, 2008

Kuunnelkaa opettajaa

Normaalista perjantai-illasta poiketen (=kotiin, sitten facebook, sitten uutiset, sitten facebook, sitten urheiluruutu, sitten facebook, sitten kova laki, sitten facebook, sitten hampaiden pesu, sitten facebook, sitten nukkumaan....ja sitten vielä kerran facebook...!) istuin Norpan ja Minkki P:n kanssa Glo:n baarissa. Edessäni oli lasi, jossa oli jäitä ja kahvia. Kyllä, lakko pitää. Loimaan Norppa kertasi värikkään viikkonsa tapahtumia. Helppohan niiden on jutun juurta vääntää, jotka a) käyttävät alkoholia ja b) ovat luopuneet ravinnosta. Oman viikkoni kohokohta oli torstai-ilta (taas!). Olin Suomenlinnan upseerikerholla edustusillallisella. Pöydässä oli 24 ihmistä. Ruokaa, viiniä ja pianomusiikkia. Oli muuten melko tylsää vetää kivennäisvettä samalla kun muut nauttivat hyvistä viineistä ruuan kanssa. Jossain vaiheessa pianomusiikki loppui ja alkoi illan "huumoripläjäys". Tilaisuuteen oli palkattu stand up -komiikkaa esittämään Ville Myllyrinne. Ok, ihan hauska show. Koska istuin pöydän siinä osassa joka oli lähinnä esiintyvää taiteilijaa, niin odotin vain milloin saan taas kärsiä valtiomiesmäisestä olemuksesetani. No, tulihan se sitten sieltä. "Onhan tämä hieman hämmentävää esiintyä, kun pöydässä istuu itse ulkoministeri Alexander Stubb. Ja kädessä vesilasi kuten asiaan kuuluu..plaa plaa plaa." Aika vanha vitsi, mutta ei auttanut muuta kuin luovia ja hyväksyä fakta.

Mutta palataan perjantai-iltaan. Jossain vaiheessa arvoisten daamien kanssa käyty keskustelu siirtyi miesten ja naisten välisiin eroihin. Mieleeni palautui peruskoulun kuudennen luokan biologian tunti. Luokanvalvojamme pitämällä tunnilla käsiteltiin ihmisen anatomiaa ja murrosikää. Mielenkiintoisia, mutta myös kiusallisia aiheita ihmisille, joiden suurimpana murheena olivat akne ja se, milloin karvoitus genitaalialueella alkaa kasvaa. Ei, en muista omaa tilannettani tuon ikäisenä, mutta ei siitä näytä mitään suurempaa traumaa jääneen. Tai sitten jäi ja sen takia kaikki meneekin välillä päin persettä. Tiedä häntä. Arvoisa lehtorimme lausui tuolla tunnilla sanat, jotka edelleenkin muistan elävästi. Kyseessä oli siis naispuolinen opettaja. Se täsmennettäköön kaikille epäilijöille. En tiedä perustuiko hänen oppinsa omaan empiriaan vai oliko se osa opetussuunnitelmaa, mutta hän opetti seuravaa: "Henkisesti tytöt kehittyvät aluksi poikia nopeammin. Myöhemmin pojat menevät kuitenkin vauhdilla ohi." Kiitti ope! Tämä oppi on muistettu. Tosin aikajänteestä ei ollut sen tarkempaa puhetta, mutta totuus ei pala tulessakaan. Ei siis ole mikään ihme, että ulkomailta asti tullaan ihailemaan upeaa koulujärjestelmäämme ja sitä kuinka suomalaiset lapset ovat Pisa-tutkimuksessa parasta A-ryhmää...

1 kommentti:

Hanna Kopra kirjoitti...

Oma empiirinentutkimustieto sanoo, että ohi mennään noin 75-vuoden iässä.

Tähän hyvänä aasinsiltana voidaankin lisästä ote+linkki: "--eliniän odotetaan edelleen pitenevän niin, että vuonna 2030 se on naisilla 84 vuotta ja miehillä 78,7 vuotta".

http://pre20031103.stm.fi/suomi/tao/julkaisut/romppanen/vaesto.htm